top of page

Create Your First Project

Start adding your projects to your portfolio. Click on "Manage Projects" to get started

Vårfrugillet

Plats

Bredäng, Stockholm

År

2020-2023

Arkitekt

Jens Deurell (ansvarig arkitekt), Erik Einarsson (handläggande arkitekt), Göran Kolbäck (handläggande), Caroline Long och Sandra Augustyniak

Beställare

Åke Sundvall

Kv Vårfrugillet, eller brf Panorama, som det kalllas av byggherren Åke Sundvall ligger i västra kanten av Bredäng med gatuadress Ålgrytevägen 108.
Kvarteret består av tre punkthus kring en halvprivat gård. Husen ansluter på ena sidan till gatan och på den andra sidan till naturmark med stora skogsklädda bergknallar som faller ner mot Mälaren. Från de nedre planen har man fin kontakt med berghällar och tallskog inpå husen. I de övre planen har man milsvid utsikt över Mälaren med sina många öar och vikar.

De tre husen innehåller 199 lägenheter och ett garage under gården för 67 bilar och en stor mängd cykelplatser. Arkitekturen är hållen enkel med släta pustade fasader och stora fönsterpartier på husen två motstående fasader.
Medan de två andra fasaderna får en livilig relief av alla balkonger.
Fasadernas olika relief och pulpettak gör att husen riktas åt olika håll kring den gemensamma gården. Färgsättningen är monokrom för respektive hus med fönster och balkonger i kulör nära putsen.

Lägenheterna är yteffektiva. De flesta bostäderna är från 1rk till 4rk med en yta på 35-74kvm. Två av husen är bostadsrätter medan det tredje är hyresrätter.
Nästan alla lägenheter har ett stort fönster i vardagsrummet som är drygt fyra meter brett och går ända upp till tak. Utsikten är som en stor levande panoramamålning.

bottom of page